The Hokkaido-Milkbread was very often baked during 2007 as you can see in this blogs: here, here, here, here and here. And if you searching with Google you will find much more pages. You can find the original recipe here. In 2007 I baked this bread of course too. But while I baked new recipes, I forget about the Hokkaido-Milkbread.
But its a very delicouses sweet Bread with a nice, soft crumb. The perfekt Breakfeastbread.
It`s time to bake it again!
Hokkaido-Milkbread
- 540g Bread flour
- 60g Cake flour
- 250 g Fresh milk
- 30 g milk powder
- 150 g heavy whipping cream
- 1 egg
- 80g sugar
- 10 g salt
- 10g fresh yeast
Dissolve the yeast in lukewarm milk and put it to the other ingrediants in the mixing bowl. Knead untill the gluten develop, now rest at a warm place untill the volume has doubled (1.5 hours).
Devide the dough in four pices and roll out every piece to a ribbon as wide as the baking pan. Now roll it up and wet the sureface with water, then put it in the greased baking pan (33cm). Let the dough rise to 3/2 of the pan (1.5 hours).
Bake at 175°C for 40 min.
Diese ist mein Beitrag für Susans wöchentlichem Yeastspotting
Deutsch
Beste Frühstücksbretter aller Zeiten. Wird bei mir regelmäßig gebacken. Meine Enkel essen nur dieses Weißbrot.
Muss natürlich Früstücksbrot heißen
Ich bin ein bisschen verwirrt, weil ich davon ausgegangen bin, dass das Hokkaido-Milchbrot irgendwelche Kürbisanteile enthält. Da dem nicht so ist, würde mich interessieren, woher es den Namen hat.
LG
Ingrid
@Ingrid: So ging es mir auch, als ich das erstemal von diesem Brot las. Es ist wohl so, dass das Rezept von der japanischen Insel Hokkaido stammt, genau wie auch die gleichnamige Kürbissorte.
Liebe Stefanie,
wie essentiell wichtig sind die 30 g Milchpulver für das Gelingen des Brotes? Ich habe keines im Haus und weiß, ehrlich gesagt, auch nicht, wo ich Milchpulver beziehen kann. Was ich Zuhause habe, ist Süßmolkepulver. Wäre das ein gleichwertiger Ersatz?
LG
Ingrid
@Ingrid: Da hatte der Spamfilter deinen Kommentar aufgefuttert! Böser Spamfilter! Das Milchpulver macht das Brot nochmal ein bisschen reichhaltiger, kann aber ruhig weggelassen werden. Mit Süßmolkepulver habe ich leider keine Erfahrung.
Hallo!!!
Heute habe ich dein Rezept gemacht und ich muss sagen das schmeckt so lecker hummm. Vielen Dank fürs Rezept und ich werde weiter andere Rezepte nachmachen 🙂
LG
Glenda
@Glenda: Das freut mich 😀
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hello
If you can translate your posts into English that would be very nice,because I
Your loaf looks amaaaaaaazing.
Hi reem,
Thanks for your nice comment. I included a post in english, put I tried the plugin” posttab”, so there are two tabs above the recipe part: one (labeled Deutsch) for the german post, one labeled English for my english Translation. At the bottom of the post, there is now a link to the English part, too.
If you can’t find the tab and/or the link, please tell me, which kind of browser you use. I tested the plugin with Safari, Firefox and Internet Explorer.
Thank you for the kind comments 🙂
That looks so soft and fluffy!
Such beautiful bread. I grew up with bread like this, soft and fluffy. Very delicious.
Cheers,
Elra
Sad to say I cannot read German but I do know a good loaf when I see it! Thanks for joining YeastSpotting!
Pingback: YeastSpotting February 6, 2009 | Wild Yeast