December 2nd, 2009

Chocolate muffins

DSC_0027I bake them rather seldom but this fluffy muffins are a nice snack for a long travel or a delicious treat to share with co-workers. And what I like most about this recipe is the fact that I have to only one dough to get two different kinds of muffins. I would just change one thing next time: I would add some chopped chocolate to the dark muffin variation to make them even more delicious.

I found in the recipe in “Advanced Bread and Pastry”.

Chocolate muffins

yields 12 Muffins with chocolate chunks and 12 dark muffins

  • 500g flour type 405
  • 15g baking powder
  • 5g salt
  • 100g oil
  • 100g butter
  • 3 egg, size L
  • 300 ml milk
  • 300g sugar
  • 1 El vanilla essence
  • 150g coarsley chopped chocolate
  • 40g dutch cacao
  • 1 table spoon milk

Mix flour with salt and and baking powder and sieve the mixture. Cream sugar, oil and butter, then add the eggs and mix untill the sugar is dissolved. Now add milk and vanilla essence.

Now add the flour mixture, mix untill homogenous then divide the dough. Add cacao and 1 table spoon milk to one half, chopped chocolate to the other half.

Place muffin liners into two 12-muffin pans and fill with dough. Bake 180°C for about 15 min.

 

10 Responses t_on Chocolate muffins

  1. Anna May 2nd, 2021

    Liebe Stefanie, ein Rezept dass sehr leckere Muffins produziert!
    Habe das Rezept etwas verändert und für den Zucker eine Mischung aus Vanillezucker, Rohrohrzucker und Mascobado Zucker verwendet und habe noch etwa 20ml Rum hinzugefügt! Dadurch wurden besonders die hellen Muffins unfassbar lecker!
    LG

    Reply
  2. Jana October 29th, 2020

    Liebe Stefanie,
    mhhh, deine Muffins sind ein wahres Träumchen. Mein Sohn hat sie sich zum Geburtstag gewünscht, aber ich bin mir gar nicht sicher, ob ich teilen möchte. Danke für dieses tolle Rezet!

    Reply
  3. Traub Irmgard February 7th, 2016

    Hallo Steffi hast Du vielleicht ein gutes Rezept von Muffin mit Toffifee in der Mitte als Kern.
    Grüßle I-R-M-I-

    Reply
    1. Stefanie February 7th, 2016

      @I-R-M-I: Ein reines Toffifee-Rezept habe ich nicht zur Hand. Ich würde ja einfach ein Schoko-Muffin-Rezept nehmen, und ein Toffifee in den Teig von jedem Muffin drücken 🙂 aber die Idee von Nina mit zusätzlicher Karamellcreme finde ich auch gut!

      Reply
  4. Konni March 30th, 2015

    Liebe Steffi, kann man mit diesem Rezept auch Heidelbeer-Muffins backen? Hast Du mir einen Tipp? Ich habe noch eine ordentliche Menge tiefgefrorener Heidelbeeren im Keller. Meine bisherigen Versuche mit Heidelbeer-Muffins waren nicht sooo überzeugend, also brauche ich ein gutes Rezept – kannst Du mir helfen? Liebe Grüsse aus Frbg, Konni

    Reply
  5. Pingback: Hefe und mehr » Blog Archive » Doktorhut-Muffins

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