When I tidied my storage cupboard some days ago, I found a bag with oat bran, something I bought a while ago for baking. But then it disappeared behind some flour bags and I forgot about it. Out of sight, out of mind! But after I rediscovered them I wanted to use them as soon as possible. And so I thought about a recipe for our Sunday morning rolls which includes some oat bran.
Because I love yoghurt in bread so much and also because I had some yoghurt left, I decided to put it into the dough, too.
When I formed the rolls I had a flash of creativity and decided to fold the tips of the quadrat to the middle. During the baking they partly unfold, forming a lot of crispy crust. The bran I sprinkle over the rolls enhanced their crispiness, too.
I’m quite happy with them, they are soft inside but crispy outside. Just what I like for a breakfast roll.
Crispy Bran Rolls
Dough
- 350g Spelt flour Type 630
- 50g Oat bran
- 20g Sourdough
- 3g fresh yeast
- 200g Yoghurt 10% Fat
- 100g Water
- 20g Malt extract (inactiv)
- 8g Salz
Topping
- Oat bran
Knead all ingredients in the kitchen machine 5 min at slow speed and 5 min at high speed.
Ferment overnight at roomtemperature (about 10 hours).
The next morning roll the dough to 1cm and cut it into quadrats of 7.5cm x 7.5cm.Fold the corners of the quadrat into the middle. Sprinkle with oat bran.
Proof 1 hour, in the meantime heat the backing stone in the oven to 200°C.
Bake for about 10 min at 20°C with steam. Then open the oven door shortly and then switch to convection mode.
I sent this entry to Yeastspotting, Susans weekly showcase of yeast baked good.
Deutsch
Ganz vielen Dank fuer die unglaublich schnelle Antwort, Stefanie!
Haette ich die Frage nicht noch schnell gestellt, waere die Antwort noch davor da gewesen 😉
Die Broetchen werden jetzt sofort angesetzt – freue mich drauf.
Hallo Stefanie!
Genau dies sind die Broetchen, nach denen ich gesucht habe 😀
Koennte ich die Haferkleie einfach mit Haferflocken ersetzen (da nur letztere im Haus)? Evtl weniger Wasser dann?
Liebe Gruesse und vielen Dank, L.
@Luiza: Das kannst du machen, die Wassermenge würde ich aber beibehalten.
Moin Stefanie,
wirklich 20 g fertig geführter Sauerteig oder 20 g Anstellgut einfach in den Teig geben?
Liebe Grüße
Brigitte
@Brigitte: einfach 20g Anstellgut, ausser du hast gerade frischen Sauerteig zur Hand 🙂
Dachte ichs mir doch. Danke für Deine blitzschnelle Antwort!
Schönen Abend noch
Brigitte
Liebe Stefanie!
Diese Brötchen habe ich gestern Abend mit etwa 100g mehr Wasser angesetzt. Der Teig war dementsprechend sehr “dünn”, am nächsten Morgen jedoch trotzdem richtig gut zu händeln. Ich habe auch 100g Weizenvollkornmehl genutzt, dies ist sicher gut nachgequollen. Herausgekommen sind herrlich lockere und aussen knusprige Brötchen. Mein Freund und ich waren begeistert! Danke für das Rezept!
Und einen guten Rutsch! Lena
These are looking gorgeous. I didn’t try yoghurt in many bread recipes so I think it’s just about time. Can you tell me more about its role in bread making?