August 3rd, 2014

Kefir rolls

Kefirbrötchen

I own milk kefir grains since some months. In such a kefir grain you can find a lot of different lactic acid bacteria and yeast and making homemade kefir is even more easy then making yoghurt. You just have to put the grains into milk and leave them for about 1 day. It is a fresh, slightly sparkling refreshment – especially during summer – and is good for health, too.

Like always I ended at some point whisking to  put this milk product into a bread dough. And so I bake delicious kefir buns this weekend. I made a no-knead version, it just involves mixing the dough and let it rise over night. The next morning I rolled the dough into a long band, rolled it up into a long log and cut it into pieces. That is way faster then rolling each part up alone.

I baked them seamside up and they crack open very nicely along the seam during baking. They have a rather soft crust and moist crumb similar to my favourite Yoghurt rolls. Some Emmer flour gives the rolls a nutty flavour and the kefir adds a certain freshness to the buns.

Kefir buns

ergibt 10 Brötchen

  • 400g flour Type 550
  • 100g Emmer, freshly milled
  • 315g Milk Kefir
  • 30g Oil
  • 30g Honey
  • 3g fresh yeast
  • 10g Salt

At the evening dissolve yeast in kefir and mix with the other ingredients until homogenous. Ferment at room temperature.

The next morning roll the dough into a strand of 60 cm, then flatten it to form a band of 10 cm x 75 cm. Roll into a log from the long side and cut into 10 equal sized pieces.

Proof for 45 min seam side down. In the meantime heat your oven to 250°C.

Now turn the rolls seam side up and place on a paper lined baking tray.

Bake 250°C for 18 min with steam.

I sent this entry to Yeastspotting, Susans weekly showcase of yeast baked good.

6 Responses t_on Kefir rolls

  1. Hans W. July 22nd, 2020

    Hallo Stefanie,
    auf “Schatzsuche” in deinem Blog bin ich gestern auf dieses Rezept gestoßen. Meine Frau hatte sich vor ein paar Tagen Kefir gekauft, hatte aber noch keinen Appetit darauf gehabt.
    Da hatte sie nun Pech gehabt, den nun landete ein großer Teil des Kefirs im Brötchenteig. Emmer habe ich zur Zeit auch da, also passte dieses Rezept ganz genau.
    Nach “Verkostung” heute morgen wurde einstimmig beschlossen: Ein Rezept für die Hitliste!

    Danke dafür, und alles gute euch allen-

    Reply
  2. Leandra October 7th, 2019

    Hallo Stefanie
    Könnte ich auch Roggen anstelle von Emmer nehmen?
    Und hast du eine Empfehlung wie ich vorgehen soll, wenn ich den Teig 24h gehen lassen möchte?
    Reicht es dann wenn ich ihn anstelle bei Raumtemperatur im Kühlschrank gehen lasse?

    Liebe Grüsse und danke für deine Hilfe
    Leandra

    Reply
    1. Stefanie October 7th, 2019

      @Leandra: Roggenmehl anstelle von Emmer funktioniert, und wenn du den Teig im Kühlschrank gehen lässt, passt das auch mit dem 24 Stunden. Ich würde den Teig nach 12 Stunden allerdings 1x falten, das stärkt das Glutengerüst.

      Reply
  3. Manuela May 12th, 2016

    Hallo Stefanie, kann man statt Kefir Buttermilch nehmen oder ist der Effekt anders? Emmer habe ich auch nicht, was könnte ich dann benutzen?

    Liebe Grüsse, Manuela

    Reply
    1. Stefanie May 12th, 2016

      @Manuela: Du kannst Buttermilch verwenden, die ist ein wenig fettärmer, aber da auch noch Öl in den Teig kommt, ist das zu vernachlässigen. Anstelle des Emmers kannst du auch Dinkel oder Einkorn verwenden – im Notfall auch Weizen-Vollkornmehl, das wird dann geschmacklich aber schon anders.

      Reply
      1. Manuela May 12th, 2016

        Vielen vielen Dank, ich werde es mit Dinkel probieren. Bin sehr gespannt!!!

        Reply

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