After my Bread baking Adventure I did not bake at this weekend because the freezer was filled with bread.
But today I came home earlier so I had some time to do a more complicated dinner then usual. I like Rohrnudeln very much, with a soup as a starter they are my favorite sweet maindish, so I decided that it was time to bake them again.
I serve them u
nfilled, with custard and apple sauce.
Rohrnudeln
Preferment:
- 30g milk
- 30g flour(Typ 550)
- 10g yeast
- 5g sugar
Dough:
- the whole preferment
- 500g flour(Typ 550)
- 275g milk
- 1 egg
- 40g sugar
- 1 pinch salt
- 40g butter (roomtemperature)
For the pan:
- 100 g milk
- 30g sugar
- 30g butter
Mix all incredients for the preferment and proof for 30 min.
For the Dough mix the flour with milk and egg untill it is homogeneous, then rest for 30 min (Autolysis)
After the Autolysis add Preferment, salt, sugar and butter and knead for 10 min with the machine.
Proof for 1 hour.
For the pan: Heat the milk to 40°C and dissolve butter and sugar, then pour it into the pan.
Form the dough to boules of 80g and place them in the pan. Cover it with a towl and proof for 1 hour.
Bake 30min at 200°C.
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Wer viele beeindruckende Brote sehen möchte, sollte Susans wöchentliches Yeastspotting besuchen.
Deutsch
Hallo Stefanie,
hmm Rohrnudeln, kenne ich noch von meiner Mama, hab ich ewig nicht gegessen. Der Teig ist super geworden und die Rohrnudeln – wir essen sie nur mit Vanillesauce – waren köstlich. Frisch aus dem Ofen gefuttert und kein Bauchweh bekommen, wieder mal ein Dankeschön für ein gut verträgliches Heferezept!
Den Rest haben wir noch 2 Tage als leckere Milchbrötchen verspeist.
Kann ich aus dem Teig auch einen Zopf oder anderes Hefekleingebäck backen?
Herzliche Grüße und ein erfolgreiches Backjahr, wünscht Martina
@Martina: Klar kannst du das machen! Auch dir ein gutes neues Jahr!
Hallo Stefanie,
verstehe ich das richtig,die Teiglinge werden zum gehen in die Flüssigkeit gesetzt.
LG Silvia
@Silvia: Genau 🙂
I thought I was only the person who liked applesauce and bread!!!
These look really delicious!
Beautiful Stefanie! I am not familiar with this bread — are custard and applesauce typical accompaniments?
Hi Susan, Rohrnudeln or Buchteln are typical served warm with Custard and or a compote or applesauce, sometimes with grinded poppyseeds mixed with powdered sugar, too. In my family they are commonly served with custard.
I like them also when they are cooled, I slice the rohrnudeln then and eat they like a bun.