December 21st, 2012

Pepparkakaor

PeppakakorIs everyone still here? Or  did the apocalypse happened somewhere?

In our little corner of the world the “weather precast for the apocalypse” did not come true (luckily). It is good that I bought my christmas presents already, now I will need them Smiley mit geöffnetem Mund!

With 4°C and a lot of mist this day should be spend on the couch, snuggeled in a warm plaid with a cup of tea and some cookies. On my cookie plate I have some old friends as well as some new. A new recipe besides the Hazelnut Bars and Allspice hats is the recipe for swedian Pepparkakaor

This delicious recipe I found on My Italian Smörgåsbord and I had to try it. It is packed with nuts, spices, malt and honey and they are very delicious. The next time would just exchange the coconut with some hazelnuts, then they will be perfect for me!

Pepparkakor

  • 105g flour Type 550
  • 50g oat flour(milled from rolled oats)
  • 15g almonds, finely grounded
  • 15g cocos, finely grounded
  • 30g Walnuts, finely grounded
  • 1 Tsp honey
  • 1 Tsp Malt
  • 60g raw sugar
  • 1 Tsp ginger, finely grounded
  • 1 Tso cinnamon
  • 1/2 Tsp cloves,finely grounded
  • 1 Tsp cardamom
  • 50g Butter
  • 50g coffee
  • 3g Potash or Soda

Mix together all ingredients together and let the dough rest at least overnight (longer is better). Roll the dough as thin as possible, then use a cookie cutter to cut out hearts. Bake at 180°C for 11-12 min.

8 Responses t_on Pepparkakaor

  1. Melanie Henrich December 20th, 2019

    Hallo Stefanie,
    habe spontan beschlossen, dieses Rezept morgen früh zu testen. Pottasche kann ich bis dahin nicht auftreiben, habe nur normales Backpulver und Weinstein zur Hand. Wird es damit gehen?
    Bei der Gelegenheit übrigens ein ganz herzliches Dankeschön für all’ die Mühe und Arbeit, die du in den Blog steckst! Ich mag ihn sehr gerne, habe auch dein Buch schon ganz lange. Mein Lieblingsdauerbrenner ist Sahnebrioche. Unvergleichlich. Es wollten schon viele das Rezept haben, ich habe es sogar auf französisch übersetzt für unsere Freunde und immer den Link auf deinen Blog geteilt. Allerdings ist vielen nicht Backverrückten die Sache zu kompliziert, sobald sie von zwei Vorteigen hören…
    Vielleicht findest du die Frage ja durch Zufall noch, bevor ich anfange zu backen morgen. Ansonsten dir und deinen Lieben ein schönes Weihnachtsfest und alles Gute für das neue Jahr 2020!
    Liebe Grüße Melanie

    Reply
    1. Stefanie December 20th, 2019

      @Melanie: Es wird klappen, schmeckt aber etwas anders. Und danke für das dicke Lob!
      Ich wünsche dir ebenfalls schöne Feiertage und einen guten Rutsch!

      Reply
  2. Marie November 28th, 2015

    Hallo Stephanie,

    50 g Kaffee, meinst Du gemahlenen Kaffee oder gekochten?

    VLG,

    Marie

    Reply
  3. christa December 12th, 2014

    Hallo Stefanie, was kann man anstelle von Malzsirup nehmen? Das bekomme ich hier bei uns nicht!

    LG
    Christa

    Reply
  4. My Italian Smörgåsbord December 27th, 2012

    you made them!!! gosh you are a Christmaholic baker!!! I can’t believe how many amazing Christmas recipes you posted this year! lovely just lovely. and of course I am more than please that you made “my” pepparkakor. even if your version stands totally on its own and it’s something I will definitely give a try. buon anno!!!

    Reply
    1. Stefanie December 28th, 2012

      @ My Italian Smörgåsbord: This year I tried so many new recipes that I only bake one of my traditional cookie recipes (Linzer cookies, my sister loves them so much). And there are at least two recipes I saved for next christmas 🙂 Happy new year to you, too!

      Reply

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