When I saw Hot Cross Buns on an English Blog some years ago, I was fascinated by their look and the describtion of the spices (cinnamon, allspice, cardamom). But living together with a person who does not like raisins at all, baking them never made sense to me.
But this year I learned that in Australia and New Zealand Hot Cross Buns are often baked with chocolate instead of raisins. That was the solution to my problem!
And so I baked Hot Cross Buns for Breakfast on Easter Monday. I made the sleeping long variation – like my Burger Buns the Hot Cross Buns are made with only a tiny bit of fresh yeast, so I can form them the night before. They proof by roomtemperature and the next morning I only had to pipe the crosses and put them in the oven. And until I cooked coffee and prepared our breakfast table, the buns are done.
Is there a better start in a day then with a cup of coffee and still hot chocolate hot cross buns with the flavour of cinnamon, cardamom and allspice?
Chocolate Hot Cross Buns
yields about 16 Hot Cross Bunds
Water Roux
- 150g Water
- 30g flour Type 550
Dough
- Water Roux
- 630g flour Type 550
- 80g Oil
- 5g Salt
- 2g fresh yeast
- 120g Egg (2 Eggs Size L)
- 50g sugar
- 1 Tsp Winter spice mix
- 125g Water
- 200g Semisweet chocolate, chopped
- 50g Almonds, chopped
For the cross
- 85g flour Type 550
- 20g sugar
- 25g oil
- 60g Water
sugar glazing
- 50g sugar
- 35g Water
For the water roux whisk water and flour until lump free, then heat it up to 65°C (needs about 3 min) while whisking. Fill the water roux in a bowl, cover its surface with cling foil and let it cool down to room temperature.
Knead all ingredients except almond and chocolate for 5 min at slowest speed, then around 8min on fast speed until complete gluten development. Now add the chopped chocolate and almond and knead until incooperated.
Ferment for 2 hours.
Divide into 80g pieces and form to balls. Place the buns on a paper lined baking tray.
Cover and proof overnight (about 10 hours).
Preheat the oven to 220°C at the next morning. For the Cross mix sugar, flour and oil with water to thick but still spreadable mixture. Pipe a cross on top of the roll.
Bake the rolls for about 15 min with steam (or 190°C convection).
For the Glaze bring water and sugar to boil and boil. Brush the still hot stars thinly with the syrup.
I sent this entry to Yeastspotting, Susans weekly showcase of yeast baked good.
Deutsch
Liebe Stefanie,
ich würde gerne Hot Cross Buns zu Ostern backen, allerdings lieber mit Rosinen. Kann ich die Schokolade einfach durch Rosinen ersetzen oder gäbe es dann noch mehr zu beachten?
Vielleicht hast du einen Tipp. Das würde mich freuen.
Liebe Grüße und ein schönes Wochenende
Veronika
@Veronika: Ja, das kannast du 🙂
Moin Stefanie,
ich habe die Buns zwar schon zweimal gebacken, aber irgendwie gerade ein Brett vor dem Kopf. Die gehen über Nacht im Kühlschrank, oder?
Die gehen bei Raumtemperatur 😀
Hallo Stefani, kann man das Rezept mit den Schokoladen Hot Cross Buns teilen ??
Denn 16 Buns ist eine große Menge??
LG. Barbara
@Barbara: Klar kann man das Rezept auch teilen. Die Rezeptparameter (Knetzeiten, Gehzeiten etc.) bleiben gleich 🙂
Pingback: Folge 78: Müde - Frau Zwillingsnadel
Eigentlich wollte ich schon lange mal Hot Cross Buns backen (als bekennende Großbritannienfreundin), aber irgendwie blieb es immer beim Wollen… jetzt zum Osterfrühstück war es endlich soweit! Vielen Dank für das Rezept, es kam sehr gut an! Allerdings muss ich kurzfristig noch einmal einen zweiten Versuch starten, denn ich habe das Rezept ein wenig verhunzt… da 16 Brötchen zu viel gewesen wären, habe ich das Rezept halbieren wollen und dafür die abgewogene Menge Mehl mit in den Urlaub genommen. Und dann beim Teigmischen die volle Menge Öl und Salz ins Mehl gekippt 🙁
Habe mich riesig geärgert – aber zum Glück sind trotzdem sehr leckere Buns entstanden. Ich nehme nur an, sie dürften doch deutlich fluffiger und leichter werden, wenn man es richtig macht…
Aber so stehen sie eben bald nochmal auf dem Plan, dann fürs nachmittägliche Kaffeetrinken vielleicht statt fürs Osterfrühstück. Und vielleicht probiere ich es auch mal mit Rosinen, das ist bestimmt auch sehr gut.
@Stefanie: Das hätte mir auch passieren können…. wenn ich nicht das ganze Rezept in der halbierten Form aufschreibe, wiege ich unter Garantie im Tran irgentwas falsch ab. Und die doppelte Menge Öl ist für den Teig dann schon ein Problem. Aber schön, dass sie trotzdem noch geschmeckt haben!
Pingback: Ideen für Ostern | Hefe und mehr
Das hört sich superlecker an.
Habe gerade auch deine süssen Hörnchen nachgebacken. Da können mir die vom Bäcker glatt gestohlen bleiben. Aus diesem Teig werde ich auch mal die Osterhasen formen, der angegebene Teig hierfür war mir zu weich und die Form ging verlohren.
Aber ich glaube dieser Satz
Auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backblech setzen und mit etwas Wasser befeuchten und mit Sesam bestreuen. Sas
hat sich aus deinen Hamburgerbrötchen eingeschlichen :-))
@MM: Danke schön 🙂 und mit dem einen Satz hast du natürlich recht! Manchmal rächt es sich, wenn ich die Rezeptbeschreibung kopiere. Das wird gleich geändert 🙂
I also don’t like raisins in bread that much and also in panettone I prefer to put chocolate… this idea with hot cross buns is surely a keeper. I think the y look so cute and seem so yummy!
@Barbara: The Panettone with chocolate is a lovely idea, too. I keep that in mind for Christmas 🙂