Like every year I don’t have to check the calendar to know that it is nearly November. A short glance in my blog statistic shows me that from day to day the click number for my Stollen recipe rise strongly. And I knew that you – just like me – started to plan baking stollen now. And while since years I’m happily baking my favourite moist Christstollen I posted some recipe variants in the last years, too. To give you a guide to recipes and tips is here a overview where you can find it:
- (maybe the worldbest) Recipe for a moist Christstollen
- the Spelt variant of my Stollen recipe
- a sourdough variant without bought yeast is the Christstollen made with sweet Starter
- There is a recipe for a raisin free Marzipan-Almondstollen
- And there is the Stollenkonfekt , the delicious little sibling of my Christstollen!
- And because the small size is perfect for recipe testing, I created a whole grain variant of the Stollenkofekt, too.
- How to form a christstollen
- My Tipps und Tricks from last year
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Hallo Stefanie
Du hast tolle Stollenrezepte , doch leider mögen wir weder Marzipan noch Orangenat und Zitronat!
Bei uns käme ein Rezept für saftigen Butterstollen mit eventuell ein paar Rosinen gut an!
Hast du vielleicht eine Idee?! 😀
Viele liebe Grüße Claudia
@Claudia: In der Hinsicht bin ich ja pragmatisch: Marzipan, Orangat und Zitronat streichen und ggf. das Orangeat und Zitronat durch Rosinen ersetzen. Der Stollen wird durch den Water Roux in jedem Fall saftig, und je mehr Rosinen darin sind, desto saftiger bleibt er. Falls du trotdem einen frischen Orangengeschmack am Stollen magst, kannst du etwas Orangenschale abrieben und zum Teig geben.